We geven ook faalangst rijlessen?
Lessen bij faalangst
- Een speciaal rijexamen voor als je faalangst hebt.
- De mogelijkheid van een time-out tijdens het rijexamen.
- Een examinator die gespecialiseerd is in mensen met faalangst.
- Meer tijd om je op je gemak te voelen: in totaal 80 minuten.
- Dat de kosten voor praktijkexamen zijn daardoor hoger.
Bijna iedereen is zenuwachtig voor een rijexamen. Dat is gelukkig heel normaal. Het kan je juist prikkelen om goed te presteren. Je bent scherp door de adrenaline. Sommige mensen zijn extreem zenuwachtig, maar dat hoeft geen angst om te falen te zijn. En je hebt ook geen faalangst als je nerveus bent, omdat je te weinig lessen hebt gevolgd of slecht bent voorbereid op het examen. Of omdat de examinator niet aardig is. Ga daarom eerst goed na of je wel aan faalangst leidt. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een online test te maken op www.faalangst.nl.
Heb jij last van faalangst?
Bang om te zakken voor het praktijkexamen bij het CBR? Ben je vaker gezakt en denk je dat de angst een negatieve invloed had op het resultaat van je examen? Dan kan het zijn dat faalangst ervoor zorgt dat je zakt voor je praktijkexamen. Faalangst is de angst om te falen of de angst om aan de verwachtingen die anderen van je hebben niet te kunnen voldoen. In dit artikel lees je meer over hoe je faalangst kunt herkennen en wat je hiertegen kunt doen als je wilt slagen voor het praktijkexamen.
Het CBR houdt (gelukkig) rekening met faalangst
Het CBR erkent het probleem van faalangst omdat relatief veel mensen last van deze angst hebben. Om dit probleem op te lossen, hebben ze het ‘faalangstexamen’ in het leven geroepen. Dit faalangstexamen is ooit begonnen als proef maar bleek zulke goede resultaten op te leveren, dat het CBR ervoor gekozen heeft om deze vorm van praktijkexamen te blijven hanteren.
Een belangrijk gegeven hierbij is dat een afrijder wordt beoordeeld op zijn of haar rijkwaliteiten. Als iemand heel bang is om af te rijden, dan speelt de factor ‘angst’ ineens een grote rol tijdens het afrijden. Iemand presteert daardoor slechter en kan minder makkelijk beoordeeld worden op de rijkwaliteiten. Het faalangstexamen neemt een groot deel van de angst weg waardoor iemand beter kan presteren tijdens het afrijden.
Aan welke eisen moet je voldoen om ook op te kunnen gaan voor het faalangst examen?
Je kunt het beste aan de rijschool waar je op dit moment lest vragen aan welke eisen je moet voldoen om op te kunnen gaan voor dit speciale examen. Als je duidelijk uitlegt dat je echt heel zenuwachtig bent en als de rijschool het met jou eens is dat dat een belemmering gaat zijn tijdens het afrijden, dan kan de rijschool het faalangstexamen bij het CBR aanvragen.
Om het faalangstexamen aan te vragen, moet je wel geslaagd zijn voor je theorie. Op deze website heb je meer dan genoeg leermiddelen om je daarop te kunnen voorbereiden.
Lees meer over de eisen aan het faalangstexamen op de website van het CBR.
Hoe is het faalangstexamen anders dan het normale examen?
Het praktijkexamen is in de basis precies hetzelfde als het normale examen. Je moet dus even goed kunnen rijden als iemand zonder faalangst. Het grote verschil zit hem in de tijd die je hebt voor het examen.
In totaal heb je 1 uur en 20 minuten. 80 minuten in totaal dus. Van die 80 minuten wordt 35 minuten besteed aan de examenrit. Alle tijd die daarnaast over is, is nodig voor een eventuele ’time-out’. Deze time-out zorgt voor rust en dat is hard nodig als je je angsten te baas wilt blijven. Door de tijdsdruk weg te nemen, zit je meer ontspannen achter het stuur en presteer je als het goed is beter.
Faalangst komt veel voor en het kan vooral erg vervelend zijn voor mensen die hun rijbewijs willen halen. In een auto stappen en de weg op rijden is niet niks, dit kan dan veel zenuwen met zich meebrengen. Mensen met rij- en faalangst worden al steeds beter begeleid in dit proces en het speciale faalangst rijexamen dat sinds een paar jaar bestaat is daar een goed voorbeeld van.
Drive2You
Rijschool Utrecht en de Meern
HANDIGE LINKS
INFORMATIE
VOLG ONS OP